Прессекретарката на Белия дом Джен Саки заяви, че руското правителство носи отговорност за това, което се случва с критика на Кремъл Алексей Навални в руски затвор и светът ще държи Москва отговорна, предаде Ройтерс.

Прехвърлят Алексей Навални в болнично отделение за осъдени лица (ВИДЕО)

Целта на САЩ е да окажат натиск натиск за освобождаването на опозиционния лидер, добави Саки. Британският външен министър Доминик Рааб също заяви в Туитър, че "руските власти са отговорни за влошаващото се здраве на Навални".

"Те трябва да му дадат незабавен достъп до независими медицински грижи и да го освободят от затвора, където е по политически причини", добави британският първи дипломат.

Опасенията за здравето и живота на Алексей Навални - основна тема в западния печат

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) изпрати на Русия въпроси за условията на задържане на опозиционния лидер, няколко часа след като беше съобщено, че е приет в болница, предаде Франс прес.

Съдбата на водещия противник на руския президент Владимир Путин подхранва сериозно дипломатическо напрежение между Русия и ЕС. Навални е в руски затвор от началото на февруари и води гладна стачка от три седмици. Поддръжниците му се страхуват за живота му.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

Сред въпросите, зададени от ЕСПЧ, е "съвместимо ли е задържането на Навални с правото му на живот?" Освен това съдебният орган на Съвета на Европа пита Москва дали условията, при които е задържан опозиционният лидер, отговарят на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека относно правото на живот и забраната на изтезанията.

ЕСПЧ разглежда случая особено бързо, защото той му беше представен преди само три месеца. Обикновено съдът задава подобни въпроси на правителствата след доста по-дълъг период. 
БТА