/ БГНЕС
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, току-що преизбран за председател на парламента, е свикал за днес "граждански събрания" с надежда да даде нов тласък на отслабналото през последните месеци протестно движение срещу президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Тези събрания трябва да започнат в присъствието на депутати от опозицията, съюзници на Гуайдо, който от година безуспешно се опитва да свали президента социалист.
Самият Гуайдо няма да участва, според службата му за връзки с обществеността.

Хуан Гуайдо положи клетва като председател на парламента на Венецуела

"Нуждаем се от всички, за да постигнем целите, които си поставихме, за да има свободна Венецуела", написа в Инстаграм Мануела Боливар - депутатка от "Волунтад популар" (Voluntad popular/ "Народна воля"), партията на Гуайдо.

В допълнение към тези "народни дейности", предвидени за вчера и днес, Гуайдо призова за демонстрация в събота и поход към сградата на парламента във вторник.

Опозиционният лидер иска да активизира протестното движение срещу Мадуро, започнало в началото на миналата година, когато хиляди десетки венецуелци демонстрираха по улиците на Каракас и други големи градове на южноамериканската държава. През последните месеци на призивите му за протести се отзоваха само няколко хиляди от привържениците му.

Венецуелският парламент започва да работи във виртуалното пространство

Сто опозиционни депутати преизбраха в неделя Гуайдо начело на Националното събрание. Той се възползва от този пост, за да се обяви преди година за временен президент, мотивирайки се, че Мадуро "узурпира" поста на държавен глава след "фалшифицирани" президентски избори през 2018 г. Гуайдо беше признат за временен президент от стотина държави, между които и САЩ.

Във вторник той положи клетва като председател на парламента, като успя да си пробие път в сградата, въпреки блокадата на силите на реда и въпреки че неговият съперник за поста от опозицията Луис Пара ръководеше пленарно заседание.

Когато Гуайдо стигна до трибуната, Пара, който също твърди, че е председател на еднокамарния парламент, вече се беше оттеглил.
БТА