/ Gulliver/Getty Images
Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо положи днес клетва като председател на венецуелския парламент, в който опозицията има мнозинство, предадоха от Франс прес, цитирани от БТА.

Гуайдо беше преизбран на поста на 5 януари в хаотична обстановка. Тогава той и депутати от опозицията не успяха да влязат в пленарната зала, където трябваше да се гласува за нов парламентарен председател. Силите на президента Николас Мадуро им попречиха да стигнат до сградата. Затова Гуайдо и 100 депутати от опозицията се събраха в редакцията на един от венецуелските вестници и там се състоя гласуването за неговото преизбиране. През това време социалистите поеха контрола върху заседанието в парламента и подкрепиха Луис Пара - депутат, изгонен неотдавна от опозицията, който се самопровъзгласи за председател на парламента. САЩ и ЕС заявиха, че продължават за считат Гуайдо за председател на парламента.

Привърженици на Хуан Гуайдо окупираха част от венецуелското посолство в Бразилия

Днес полагането на клетва от Гуайдо също протече хаотично. Първо силите на реда попречиха на Гуайдо да влезе в сградата на парламента, където течеше парламентарното заседание, ръководено от Луис Пара. Когато Пара слезе от председателската трибуна, Гуайдо и опозиционни депутати успяха да влязат в сградата и в пленарната зала. Депутатите изпяха химна, а после Гуайдо положи клетва.

Когато Гуайдо се качваше на трибуната, за да положи клетва, в пленарната зала спря токът. Тогава депутатите извадиха телефоните си, за да осветят част от залата.
БТА