Венецуелският парламент
Венецуелският парламент / iStock/Getty Images
Депутатите опозиционери от венецуелската Национална асамблея вече ще могат да гласуват чрез облак във виртуалното пространство, предаде Асошиейтед прес.

Контролираният от опозицията законодателен орган прие изменение в правилата за работата си, което ще позволи на членовете му да гласуват и да участват в дебати онлайн. По този начин те ще могат да участват в парламентарните заседания от чужбина и от Венецуела, без да разкриват местонахождението си.

Привърженици на Хуан Гуайдо окупираха част от венецуелското посолство в Бразилия

Промяната бе приета в навечерието на ключовото гласуване на 5 януари, когато депутатите ще гласуват дали опозиционният лидер Хуан Гуайдо да остане председател на Националното събрание.

Лоялните на венецуелския президент Николас Мадуро депутати заявиха, че мярката е в противоречие с конституцията и ще я оспорят пред Върховния съд.

Путин прие Мадуро в знак на подкрепа за неговата „законна власт“ във Венецуела (СНИМКИ)

Промяната е продиктувана от противоборството за властта във Венецуела между Мадуро и Гуайдо, който по-рано през годината започна кампания за сваляне на Мадуро от власт.

Гуайдо заяви, че мярката ще помогне за възстановяване на републиканската форма на управление и ще лиши правителството на Мадуро от възможността да възпрепятства работата на единствения орган във Венецуела, който не е под негов контрол.
 
БТА