Принц Хари заяви, че не смята за "расистки" въпроса на член на британското кралско семейство за цвета на кожата на нероденото бебе Арчи.
Принцът и Меган бяха разказали историята за неназован член на кралското семейство, който многократно е питал за цвета на кожата на неродения им син в интервю на Опра Уинфри през 2021 г.

Това се превърна в една от най-обсъжданите точки в предаването, което също така обвини британските таблоиди в расистко отношение към Меган, и предизвика необичайна реакция от страна на двореца.

Хари отрече да е обвинявал кралската особа в расизъм, в интервюто, излъчено в неделя по британската телевизия ITV, докато промотираше мемоарната си книга "Spare".

„Резервен“: Нови разкрития за кралското семейство в мемоарите на принц Хари

"Не, не съм го направил. Британската преса каза това", заяви Хари и добави, че Меган също не е наричала кралските особи "расисти".
Хари заяви, че "след като е живял в това семейство", обвинява за инцидента "несъзнателни предразсъдъци".

"Моето разбиране се дължи на собствения ми опит - че има разлика между расизъм и несъзнателни предразсъдъци, двете неща са различни", каза принцът.

Коментарите му дойдоха след неотдавнашен смущаващ инцидент в края на миналата година, когато на прием кралски придружител попита чернокожа ръководителка на британска благотворителна организация откъде "наистина идва".
Възрастният аристократ подаде оставка и по-късно лично се извини.

Съпругата на Хари Меган е от смесена раса и тя разказа на Уинфри, че Хари ѝ е предал подробности от няколко разговора за това колко тъмен ще бъде цветът на кожата на бебето им.

Интервюто на Уинфри накара Бъкингамския дворец да направи рядко изявление от името на кралица Елизабет II, в което се казва, че "повдигнатите въпроси, особено тези за расата, са обезпокоителни".

"Въпреки че някои спомени могат да се различават, те се приемат много сериозно и ще бъдат разгледани от семейството насаме", се казва в изявлението.

По същото време принц Уилям заяви пред репортери, че "ние съвсем не сме расистко семейство".

 
БГНЕС, АФП