Дни след като мемоарите на принц Хари бяха случайно пуснати в продажба по-рано с нови твърдения за разногласия и конфликти в британското кралско семейство, нова серия от телевизионни интервюта с него ще започне да се излъчва днес във Великобритания с перспективата да бъдат нанесени още по-големи щети върху монархията, предаде Ройтерс.

Книгата на Хари "Резервен", която започна да се продава в Испания тази седмица, пет дни преди официалното ѝ представяне, описва не само изключително лични подробности, като например как той е загубил девствеността си и е вземал наркотици, но разкрива също и по-интимни лични случаи на семейна дисхармония.

В книгата Хари разказва как неговият по-голям брат, престолонаследникът принц Уилям, го е съборил на земята при сбиване и как двамата братя са молили своя баща крал Чарлз да не се жени за втората си съпруга Камила, сега кралица консорт.

Според наблюдателите това е потопило монархията в най-голямата ѝ криза след събитията от 1990 г. около разпадането на брака на Чарлз с покойната му първа съпруга принцеса Даяна, майката на Уилям и Хари.

Всичко това става само четири месеца след смъртта на кралица Елизабет и възкачването на Чарлз на трона, отбелязва Ройтерс.

Откакто Хари и Меган се отказаха от кралските задължения и се преместиха в Калифорния през 2020 г., двамата осъдиха отношението към тях от страна на кралските особи и двореца.

От интервюто им с Опра Уинфри през 2021 г. до тяхната документална серия от шест части в Netflix миналия месец и сега книгата на Хари, посланието на двойката е същото: че кралските особи и техните помощници не само не са успели да ги защитят от враждебната и понякога расистка британска преса, но е имало и активно изтичане на негативни истории за тях.

Засега няма коментар от Бъкингамския дворец или от някого, който говори от името на кралското семейство - позиция, възхвалявана от голяма част от британските медии като достойно мълчание.
Светослав Танчев/БТА