Заседналият начин на живот често е нарочван за "виновник" за епидемията от затлъстяване
Заседналият начин на живот често е нарочван за "виновник" за епидемията от затлъстяване / ThinkStock/Getty Images
Заседналият начин на живот в последно време често е нарочван за "виновник" за епидемията от затлъстяване, както и за увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Служителите в офиси, които желаят да отслабнат и да се погрижат за здравето си, могат да се възползват от бюрата за правостоящи, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

За целите му специалисти от клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота, анализирали 46 предишни проучвания.
Изследователите установили, че когато човек стои прав, изгаря 0,15 калории повече за минута, отколкото в седнало положение.

Това означава, че индивид с тегло 65 килограма, който стои изправен шест часа дневно, вместо да седи, може да отслабне с 2,5 килограма годишно при непроменен калориен прием.

Колкото по-дълго седиш, толкова по-кратко живееш

Стоенето в изправено положение на работното място не само допринася за изгарянето на повече калории - увеличената мускулна активност се свързва с понижен риск от инфаркт, инсулт и диабет, отбелязва ръководителят на изследователския екип д-р Франсиско Лопес-Хименес.

офис бюро жена
ThinkStock/Getty Images

Направеният от специалистите анализ е показал, че в САЩ хората прекарват в седнало положение над седем часа дневно, а в Европа - между 3,6 и 6,8 часа на ден. Предишно проучване е установило, че работата в изправено положение повишава продуктивността на служителите.

Как да компенсираме цял ден седене в офиса?

В Германия диетолози и експерти по гръбначни проблеми отдавна препоръчват продължителните периоди на заседяване да бъдат прекъсвани с кратко раздвижване.

Според тях продължителното стоене в изправено положение не е най-добрата опция, тъй като в дългосрочен план може да доведе до мускулно-скелетни проблеми.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА