Ограничете седенето с кръстосани крака до половин час
Ограничете седенето с кръстосани крака до половин час / ThinkStock/Getty Images

Седенето с кръстосани крака трябва да се ограничава до половин час, тъй като е вредно за гърба, предупреждава германски ортопед, цитиран от ДПА.

В тази стойка наклонът на таза напряга неравномерно гръбначните връзки и междупрешленните дискове, обяснява ортопедът и президент на Асоциацията за гръбначно здраве със седалище в Мюнхен Райнхард Шнайдерхан.

Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

Експертът препоръчва времето за седене с кръстосани крака да се ограничава, както и често да се сменя положението на крака, който е отгоре.

"Най-важното нещо, когато седим, е редовно да сменяме позицията си", казва Шнайдерхан, допълвайки, че поставянето на долната част на ръцете върху бюрото облекчава напрежението в раменете и шията.

Колкото по-дълго седиш, толкова по-кратко живееш

Специалистът отхвърля масовата препоръка да се седи във възможно най-изправено положение с прилепени към облегалката на стола гръб и задни части.

"Никой не може да издържи дълго време в тази позиция, която също е натоварваща. Реално човешката структура не е предназначена за седене, но практически няма как да го избегнем", казва Райнхард Шнайдерхан.

Източник: БТА