Как да компенсираме цял ден седене в офиса?
Как да компенсираме цял ден седене в офиса? / ThinkStock/Getty Images

Ако прекарвате деня, седнали на задните си части, може би ще искате да отделите известно време - поне един час, за енергична разходка, знаейки, че по този начин ще противодействате на вредните за здравето ефекти от обездвижването, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

Анализ на данни за над 1 милион души показва, че е необходима около 60 до 75 минути всекидневна физическа активност с "умерен интензитет", за да се противодейства на продължителното заседяване, опасността от което е сравнима с тази от затлъстяването или тютюнопушенето.

Кратка ежедневна разходка удължава живота със 7 години

Същевременно добавеният риск от "паркирането" след работа пред телевизора за пет или повече часа е толкова висок, че едночасовата физическа активност е недостатъчна, за да му се противодейства, обяснява Улф Екелунд, един от авторите на изследването от Норвежкото училище по спортни науки.

Известно е, че продължителното заседяване в службата и у дома е нездравословно. Предишни проучвания са показали, че обездвижването повишава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, различни видове рак и дори от ранна смърт.

Колкото по-дълго седиш, толкова по-кратко живееш

За целите на настоящото проучване специалистите са проучили 13 изследвания с данни за прекарваното от хората време в седнало положение, физическата им активност и гледането на телевизия. Повечето проучвания са обхващали индивиди над 45-годишна възраст. Всички изследвания, с изключение на едно, са направени в САЩ, Западна Европа и Австралия.

Изследователите са установили, че при хората с най-високи нива на умерена физическа активност - 60 до 75 минути на ден, е заличен рискът от ранна смърт, свързан с обездвижване в продължение над осем часа дневно. Дори този двигателен режим обаче се е оказал недостатъчен, за да се противодейства на допълнителното заседяване пред телевизора за пет или повече часа.

Ограничете седенето с кръстосани крака до половин час

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва минимум 150 минути умерена физическа активност седмично - много по-малка от необходимите 60 минути дневно според авторите на настоящото проучване.

Анализирайки данните от четири други изследвания, специалисти под ръководството на Мелъди Динг от университета на Сидни са установили, че през 2013 г. здравословните проблеми, свързани с обездвижването, са стрували на глобалната икономика 67,5 милиарда долара.

Източник: БТА