Много често хората си кръстосват краката, когато седнат, без дори да се замислят.

Кръстосването на краката е запазена марка на жените, позата придава елегантност и излъчва сексапил, но не е много добро за здравето. Вижте защо:

Ако седим с часове с кръстосани крака, това може да доведе до увеличаване на кръвното налягане. Причината е, че когато кръстосаме крака, кръвоносните съдове се натоварват повече.

крака
ThinkStock/Getty Images

Започваме да изпращаме кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава.

Друго възможно обяснение за покачването на кръвното е, че изометричните упражнения на мускулите на краката, при които ставите не се движат, а при мускулите няма видима промяна, увеличават съпротивлението на потока на кръвта.

Кръстосването на краката при глезените няма същия ефект, както когато ги кръстосаме един върху друг.

глезени
ThinkStock/Getty Images


Тази позиция може да доведе до тазов дисбаланс. Продължителното кръстосване на краката скъсява вътрешните мускули на бедрото и удължава външните. Това може да доведе до изместване на ставите.

Кръстосването на краката може да увеличи риска от развиването на разширени вени. Макар че в повечето случаи за това са виновни гените, честото седене в такава поза може да доведе до възпаление на притиснатите кръвоносни съдове.

Във вените има малки клапи, които пречат на кръвта да тече в грешната посока. Когато краката са кръстосани, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвоносния поток. Това пък вреди на вените, в тях започва да се натрупва кръв и те се подуват.

Не на последно място изследване показва, че кръстосването на краката повече от три часа на ден води до прегърбване, болки в долната част на гърба и врата, дискомфорт на бедрата.

И още:


Най-високата рускиня претендира, че има най-дългите крака в света (СНИМКИ)

Вече е ясно защо мъжете харесват жени с дълги крака

Вижте жената с най-дългите крака и най-новите попълнения в Книгата на Гинес (СНИМКИ)

Четири причини да спрете да седите с кръстосани крака

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук