В сайта на Министерския съвет беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда (8 юни). От нея става ясен поводът министрите на „Има такъв народ“ да напуснат заседанието.

Оказа се, че заседанието предшества поредица от събития в управляващото мнозинство. Започна се с напускане на заседанието на министрите от ИТН и се стигна до кулминацията, в която лидерът на ИТН Станислав Трифонов заяви, че слага край на коалицията и изтегля своите представители от нея. Премиерът Кирил Петков, пък изтъкна, че е готов да управлява с правителство на малцинството, а зад гърба му застанаха останалите коалиционни партньори. Последваха взаимни нападки и обвинения за това каква е истинската причина за събитията.

От стенограмата е видно, че по време на заседанието регионалният министър Гроздан Караджов обвинява премиера Петков, че актуализацията на бюджета е внесена „задкулисно“ и без да са приключили разговорите по темата.

„В бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди за над 3 милиарда лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря огромна дупка и огромен риск не само пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, но и пред бюджета на държавата и финансите като цяло“ заявява Караджов. По думите му липсват и обещаните 500 милиона лева за общините.

„Не само тези аргументи, но и аргумента за абсолютно задкулисното внасяне на този бюджет тук в зала и след проведените консултации с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от „Има такъв народ“ напускаме заседанието на Министерския съвет и се оттегляме за разговори в нашата партия“, заключва министърът.

Премиерът Кирил Петков, от своя страна, определя като „неуместно“ обвинението в задкулисие. „След като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети и това, че не се дават едни допълнително поискани средства, не мисля, че може да се води за задкулисно, особено когато реформата за КПКОНПИ е спряла, когато наши предложения за назначения в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва специално заради Вашата партия. Едновременно с това се искат милиарди да се харчат през строителни компании, чиито собственици знаете на кои са“, заявява още Петков. И допълва: „Обещахме на българския народ нещо съвсем различно. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на бедност и вместо това искаме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз лично заставам на страната на пенсионерите“, категоричен е Петков.

Целия текст на стенограмата вижте тук ►