/ БТА
Това правителство приключи и тази коалиция приключи. Оттам нататък какво ще се случи ще видим“, заяви Тошко Йорданов от партия „Има такъв народ“ (ИТН) пред журналисти. Той участва в национална дискусия „Демографията няма цена“. Изказването му е по повод вчерашното изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов, че партията му ще се оттегли от управлението и ще изтегли министрите си от кабинета

„В момента това положение е нетърпимо, няма да продължим по този начин и дори нещо по-нататък да се случи, няма да е при тези условия“, категоричен бе Йорданов. По думите му е имало опит да се заобиколи националният интерес и договорката в коалиционното споразумение по темата Република Северна Македония.

„Нещата ескалираха. Те нарушаваха коалиционното споразумение и това можеше да се случи (оттеглянето на ИТН от управлението – бел. ред) още преди три месеца. Кирил Петков нарушаваше коалиционното споразумение в частта външна политика. Има факти, че се опитваха да заобиколят решението и на парламента, и на държавата, пък и на хората по отношение на Северна Македония“, каза Йорданов.

Той заяви, че всички министри ще депозират оставка. Йорданов отбеляза, че в момента министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова са в чужбина, но и те ще подадат оставка. 

Относно перспективата за провеждане на предсрочни избори Йорданов коментира, че всичко е въпрос на конфигурация. "При падане на правителството започва раздаване на мандати от най-голяма, втора, трета, която избере президентът. Някъде в този процес е възможно да се случи това", заяви той. 

Във връзка с актуализацията на бюджета, Йорданов коментира, че ИТН ще подкрепят „социалната сфера, пенсиите на хората - всичко останало не“.

„Бюджетът се гласува по параграфи, така че могат да забравят всичко останало. Амбицията на Асен Василев да изхарчи една торба пари, неясно къде, няма да се случи“, каза още Йорданов. 
БТА