/ БГНЕС
"Това правителство изчерпа своя кредит на доверие, но ние преди да говорим за правителство на малцинството, каквото предлага г-н Петков, му предлагаме първо да поиска вот на доверие в парламента. Това е правилната политическа стъпка в този момент". Това каза пред журналисти бившият социален министър Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) преди участието си в национална дискусия „Демографията няма цена“.

Изказването й е по повод вчерашното изявление на лидера на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, че партията му ще се оттегли от управлението и ще изтегли министрите си от кабинета.

Тя отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са изключително загрижени за това, което се случва в страната. "Знаете в какви кризи се намираме и особено наслагването на политическа сила е изключително притеснително, особено в процедура на актуализация на бюджета", каза Сачева. По думите й от ГЕРБ-СДС трудно биха подкрепили актуализацията на бюджета, още повече в частта за социалните мерки за пенсии. "Ние нямаме макрорамката, нямаме тригодишната прогноза", изтъкна Сачева.

Тя отбеляза, че това, което се предвижда за тази година, се очаква да струва 1 млрд. и 300 млн. лева, за следващата - 3 млрд. и 700 млн. лева, за по-следващата - 4 млрд. и 200 млн. лева, но в законопроекта за актуализацията на бюджета няма един ред откъде ще дойдат тези приходи. По думите й тази година за пенсиите ще се плаща със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Всички бихме искали да видим българските пенсионери с по-високи пенсии, но това не може да става за сметка на заеми и фалита на държавата", каза още Сачева. 

На въпрос дали от ГЕРБ-СДС се готвят за предсрочни избори, тя заяви, че от партията винаги са готови за избори. По думите й партията със сигурност ще участва в избори, в които възнамерява да победи този път.
БТА