/ БГНЕС
"Това, което Ви беше представено вчера, като основен проблем, че съм поискал 3,9 милиарда лева допълнително за бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания. Ще Ви прочета стенограмата от Министерски съвет. Никой не е давал условие за даване на допълнителни средства", така започна своето изявление пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Той отговори на твърденията на министър-председателя Кирил Петков, че разрива на управляващата коалиция е причинен от това, че Караджов е искал да плати на фирмите, които изграждат магистрала "Хемус", наети от предишното управление. 

По време на изявлението на Караджов стана ясно, че още в сряда той е депозирал своята оставка. Тогава лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и слага край на коалицията. 

"Това, че Караджов е поискал тези 3,9 милиарда лева и затова си тръгвали Има такъв народ, това е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера", категоричен е Караджов.

"Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Има натрупан дефицит, а не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми", обясни министърът в оставка. 

"Във вчерашния ден не е имало никакво условие за бюджета и тези суми. Поставих единствено въпроса какво правим с поставената от всички нас дупка в бюджета. Другото е фалшив заек, по който ви пращат да тичате. Още вчера съм подал оставката си, лоялен съм, не съм делил никого на една или друга партия", обясни Караджов. 

"В сряда следобед излязох от МС с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваря допълнителна дупка в бюджета. Това, за което информирах колегите, за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС. С него се прехвърлят, за да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат, е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът в оставка. 

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и за скоростния път Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура да бъдат добавени. Министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с "ин хаус" договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистрали. Там са половин милиард по "ин хаус" и още половин милиард, които са по ЗОП процедури", обясни Караджов. 

Министърът показа документ, в който е описан целият натрупан дефицит.

"За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите", допълни Караджов. 

"Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужасно състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да премостим толкова голям недоимък до края на годината?", допълни Караджов.

"Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск", обясни Караджов.

Той представи и стенограма от заседанието в сряда от Министерски съвет. 

"В бюджета на МРРБ има само обещани неща за над 3 млрд лева, обещани от финансовия министър, но не са влезли в бюджета. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета", подчерта Караджов. 

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам от няколко неща, да откажем финансиране на общините, да съкратим новите възлагания и да не ремонтираме тези пътища, за които сме обещали на хората и които ги има на картата на министерството на регионалното развитие. Това ще създаде риск за републиканската мрежа", обясни на брифинга министъра.

Карадажов разказа и за своите действия относно съдбата на "ин хаус" договорите. Той разказа за среща, която се е състояла на 12 май тази година между него, Кирил Петков, Асен Василев - министър на финансите и Бойко Рашков, министър на вътрешните работи. Караджов прочете публично имейл, който началника на кабинета на Петков му изпраща, след проведената среща. 

"Здравейте, парен каша духа, затова фиксирам писмено постигнатите договорки след срещата по темата за АМ "Хемус". Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под наслов: "Закон за довършване на откраднатата магистрала", пише Бориславова във въпросния мейл.