"Това е агония", заяви Трифонов
"Има такъв народ" напуска управляващата коалиция, заяви лидерът на партията Слави Трифонов в свое извънредно изявление

"Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тая коалиция и на тая агония, това е", категоричен беше той. 

"Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", обяви лидерът на партията. 

Кабинетът реши: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли

"Изключително лошият бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев...Нито министър-председателят, нито министърът на финансите, нито тази коалиция работи както трябва. Даже това е агония", заяви Трифонов.

Припомняме, че по-рано през деня министрите на ИТН напуснаха правителственото заседание. По неофициална информация поводът са били разногласия за актуализацията на бюджета

Напрежение в кабинета: Министрите от „Има такъв народ“ напуснаха заседанието

"Напускането на министрите на ИТН е повод, а причините, поради, които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея са две: Македония и факта, че в държавата вече няма пари", обясни Трифонов.

По думите му премиерът Кирил Петков "грубо, едностранно и безпардонно нарушава подписаното коалиционно споразумение". "Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича най-общо национално предателство", категоричен беше Трифонов. 

"По отношение на бюджета и парите на държавата, откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Не знам как ви звучат на вас тези милиарди. Това са нашите пари, всичките ни пари и никой няма право да експериментира с тях, да ги харчи еднолично. Ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил междугалактическия институт", каза още лидерът на ИТН. 

По думите му никой не знае как се е похарчила най-голямата сума в историята на България.

"9 млрд лева за 9 дена през декември 2021 година, 4 милиарда лева се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест вземаха се пари от енерегиката и се харчеха, защото нямаше достатъчно други приходи. 1,2 млрд. от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма, а и 1,2 млрд.лв. няма, къде са", запита Трифонов. "Повечето т.нар. мерки, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Щяха да ги хващат и да ги вкарват в държавата. Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг над 10 млрд. лв. само за тази година? Кой мислите, че ги плаща тия пари, той ли ще ги плаща или ние и нашите деца. Добре, аз нямам деца, но съм загрижен за всички", каза още Трифонов.