Трима от министрите на партия „Има такъв народ“ са напуснали днешното заседание на кабинета, потвърдиха пред журналисти в Министерския съвет от пресслужбата на правителството

Министрите на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, на външните работи Теодора Генчовска и на спорта Радостин Василев са напуснали редовното правителствено заседание, на което кабинетът обсъжда актуализацията на държавния бюджет. 

Кирил Петков: За една година вдигнахме пенсиите повече, отколкото за последните 10 години

На заседанието е останал заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, която замества енергийния министър Александър Николов.
Все още от „Има такъв народ“ не са обявили мотивите за своето решение.  

"Правителството не е застрашено, актуализацията на бюджета ще бъде приета", коментира пред журналисти в Министерския съвет министърът на туризма Христо Проданов.

По думите му министрите на ИТН са изказали някакви несъгласия с параметрите на актуализацията на бюджета и са отишли да го обсъждат с тяхната партия. Според него обсъждането на актуализацията по време на заседанието на кабинета е минала напълно спокойно. "Това е тяхно решение, те казаха, че отиват да обсъдят това, което се предлага като актуализация на бюджета в тяхната партия. Казаха като цяло, че имат някакви забележки, но не са коментирали конкретно", допълни Проданов.

"Бюджетът е приет и ще бъде внесен днес в Народното събрание", коментира от своя страна след заседанието министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той коментира и напускането на тримата от министри от ИТН. "Чак скандал не е имало. Имаше обсъждания по конкретни текстове", поясни Божанов, цитиран от БТА. Все още от „Има такъв народ“ не са обявили мотивите на решението си да напуснат днешното правителствено заседание.

След напускането на министрите: Очевидно има някакво напрежение, заявиха от ПП

По неофициална информация спор за това как точно да се случи актуализацията на бюджета и да има повече пари за ведомствата е причината за излизането от заседанието. Министрите на ИТН са се насочили към Народното събрание, допълва NOVA.

"Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри. Към момента нямам допълнителна информация, различна от тази, която имате вие", коментира председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

„Това, което мога да кажа е, че поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори и очакваме информация от Министерски съвет, и по-късно днес изпълнителният съвет на Продължаваме промяната ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси”, каза Гюров, цитиран от БГНЕС.

На въпрос ИТН надежден партньор ли са, той каза: "Това е въпрос, който сега ще си проличи по време на актуализацията. От наша страна, както знаете, правим всички стъпки и взимаме мерки, така че да тече комуникацията и да можем да вървим напред, защото, знаете, от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква един много строг график на протичане на приемането на актуализацията през комисиите и през зала”, посочи Гюров.

Няма напрежение в коалицията - ето, бюджетът е внесен в парламента. Сега най-важното е да приемем актуализацията, която ще даде допълнително подкрепа както на българския бизнес, така и на гражданите, на семействата с деца, а пенсионерите ще получат увеличение на своите пенсии”, заяви председателят на парламентарната група “БСП за България” Георги Свиленски пред медии в Народното събрание.

Ние си говорим с всички, уважително и спокойно, но не съм имал възможност днеска да обсъждам с колегите от ИТН или с някой друг какво се случа на МС, така че за момента не мога да коментирам. Освен това, честно казано, не мисля, че трябва да коментираме прояви на емоционално състояние. Това каза председателят на ПГ на ДБ пред журналисти.

„Тъй че надявам се днес, както е по график, да бъде внесен проектът за актуализация на бюджета и да започнем нормално и спокойно, професионално да обсъждаме в парламента, защото има изключително важни залози. Доходите на хората, икономическото развитие на страната, всичко това трябва да можем да го решим колкото и да е трудно”, каза Иванов.
БТА, NOVA