Завърши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бяха обсъдени трите законопроекта за актуализация на бюджета. Синдикатите и бизнесът очаквано имаха своите забележки. Според бизнеса е необходимо да се заложат енергийни помощи, които да продължат през следващите месеци, те искат компенсации за скъпата електроенергия. Синдикатите от своя страна изразиха недоволство, че в бюджета няма ръст на минималната работна заплата, а парите за хората в държавния сектор не се увеличават. 

"Имаше изразени становища и от страна на бизнеса, и от страна на синдикатите. Като цяла актуализацията включва основно антикризисните мерки плюс актуализация на пенсиите, плюс някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от проектите, които са предвидени от министерствата. Становищата бяха разнопосочни", каза министърът на финансите Асен Василев след края на Тристранката.

Представителите на бизнеса заявиха, че не са видели гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитови потребители.

„От Българската стопанска камара изразихме становище по отношение на част от мерките за подкрепа на бизнеса. Това, което не видяхме в предложената актуализация за бюджета, е гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитовите потребители”, подчерта Станислав Попдончев.

"Настояваме антикризисните мерки да са и антиинфлационни", заявиха още от Българската стопанска камара (БСК) след заседанието.

"Не подкрепихме предложението за актуализация на бюджета на ДОО. Предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата", казаха от своя страна от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те се въздържаха и от подкрепа за актуализацията на държавния бюджет.

"Надяваме се в изменението на закона на енергетиката да се фиксира конкретен ангажимент на изпълнителната власт да се осигури енергия за бизнеса на конкретна цена", казаха от асоциацията. Според тях увеличаването на размера на държавния дълг е обоснован, в момента дълговият пазар позволява набирането на средства на конкурентна цена. "Смятаме, че тази мярка е закъснявала, тя трябваше да бъде направена, когато бяха отрицателни лихвите на държавни дългове", допълниха още те. 

Любослав Костов заяви, че КНСБ не подкрепя и трите бюджета. "Нивото на амбиция е ниско. Каквото и да си говорим, ние не виждаме политика по доходите и това е нашето основно притеснение. Няма предвиден ръст на минималната работна заплата, настояваме да е 760 лева, няма и предвиден ръст на доходите на хората в държавната сфера", каза той и добави, че вероятно ще се стигне до браншови протести, които КНСБ ще подкрепи.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” посочи от своя страна, че не подкрепят законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК. "Актуализацията на Държавното обществено осигуряване го подкрепят, макар начина, по който е направен, най-малкото защото има гарантирано увеличение на пенсиите", каза тя.

Според Григорова, докато се правят повече разходи, по никакъв начин не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ. 



Още утре правителството е възможно да обсъди и гласува актуализацията на бюджета, за да придвижи процедурата към комисиите на Народното събрание. Това потвърди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което социалните партньори обсъдиха законопроектите за актуализацията на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. 

Сред мерките, заложени в актуализацията, са: Освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ; Намалена ставка на ДДС в размер на 9% за парното и доставките на газ; Нулева ставка на ДДС за доставка на хляб; Увеличаване размера на данъчните облекчения за деца; Увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури, пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, припомня БТА.

Други мерки за подкрепа са осъвременяването на пенсиите от юли 2022 г. и прилагане на нов механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври 2022 г., предвиждат промените. 

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. от юли 2022 г., а от началото на октомври 2022 г. допълнително на 3400 лева. Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. от 1 юли 2022 година. Очаква се средната пенсия на един пенсионер през юли 2022 г. да достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни 2022 г.
БТА, БГНЕС, nova.bg