Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев / БТА
Управляващата коалиция обмисля държавата да поема 50% от цената на картите за градски транспорт в цялата страна. Предложението е на "Демократична България".

„Част от нашите предложения бяха приети. Двете основни са държавата да поеме 50% от цената на картите за градския транспорт в цялата страна“, заяви депутатът и подчерта, че това се прави в Германия и ще стимулира много хора да слязат от колите си", заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев след заседание на коалиционния съвет на управляващите.

"Най-вероятно средствата ще дойдат от капиталови разходи", посочи той.

Също така коалицията обмисля държавата да съфинансира детските градини, чийто строеж е в застой в София, посочи Мирчев, като разкритикува, че ГЕРБ и кметът Йорданка Фандъкова са се провалили напълно с проблема с детските градини в столицата.

Петков за оръжията за Украйна: Ще спазваме решението на парламента

Не са финализираните разговорите по тази тема, но 58 млн. лева ще са необходими са финализиране на недостроените детски градини.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН) също направи коментар след коалиционния съвет. По думите му, трябва да се направят реформи - в пенсионноосигурителния модел, преди да се реформи, трябва да се запази сегашното състояние, за да не стане по лошо. Силно се надявам Бюджет 2023 да има тези реформи".

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" (ПП) коментира, че са разгледани всички предложения.

"Дискутирахме кое е реалистично да се случи и кое не е, дали има възможност да се увеличи приходната част, съответно и разходната. Допълнително ще стане ясно какво ще влезе в актуализацията, но целта отново е да няма предложения между първо и второ четене", посочи Сабрутев.

Тази седмица бюджетът трябва да влезе в комисии, отбеляза той.

Депутатът увери бизнеса, че държавата твърдо стои зад тях и компенсациите ще продължат. "Това, че компенасациите не са част от бюджета, не означава, че няма да има компенсации, а обратното. В петък беше внесен закон за изменение и допълнение, който има за цел да осигури необходимите средства за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията. Държавата ще седи твърдо зад бизнеса".