/ Продължаваме Промяната
Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение, заяви министърът на земеделието Иван Иванов, който заедно с премиера Кирил Петков посети пострадали от градушките земеделци в община Садово, съобщиха от Министерството на земеделието.

Иванов подчерта, че ще бъдат осигурени допълнителни 300 милиона лева за подпомагане на земеделците. По думите на министъра присъствието на премиера и безпрецедентната финансова подкрепа тази година за земеделие показват отношението на държавата и грижата за производителите.

Аграрният министър заяви, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани, които са с унищожена продукция както на 100%, така и тези, чиито щети са под 100%. Той обясни, че това ще се случи, чрез няколко мерки. Допълнителните средства в размер на 300 милиона лева ще бъдат насочени към земеделските стопани, във връзка със справяне с кризата в Украйна. „Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки“, обясни Иванов. Той допълни, че до 15 юни ще бъдат изплатени 143,5 млн. лв. по COVID-мярката, в чийто обхват са включени и производителите на плодове и зеленчуци.

Министърът каза още, че в Садово до момента са подадени 39 заявления и има още три дни до изтичане на срока за внасяне. Той призова всички аграрни стопани, които са пострадали от градушките, да подават заявления за оглед от комисиите в Общинските служби по земеделие. От подадените заявления вече 29 са обработени. Министърът пое ангажимент максимално бързо да бъдат разгледани документите и в рамките на месец земеделците да получат необходимите средства.

По повод забраната за изстрелване на противоградови ракети, поради прелитащ самолет и последвалите щети за земеделци в Садово, Иванов каза, че се взимат мерки и в тази посока. Той обясни, че в рамките на днешния ден ще се проведе среща между представители на  Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Военновъздушните сили. Целта е да се обсъдят нормативни промени с цел оптимизиране на взаимодействието между институциите.
БТА