Няма да изпращаме оръжие на Украйна. Това увери министър-председателят Кирил Петков. Той е категоричен, че по въпроса вече има решение на Народното събрание и то ще бъде спазено. 

"Имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението на Народното събрание. В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, че на всеки 2 седмици трябва да отваряме тази темата отново", категоричен е премиерът.

Петков е убеден, че е направено достатъчно към този момент:

"Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакави хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите към Русия. Смятам, че България е направила достатъчно в тази насока и ще продължим да ги подкрепяме", категоричен бе министър-председателят Кирил Петков по темата дали ще пратим оръжие на Украйна.

Министерството на външните работи (МВнР) потвърди в понеделник, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение. Предстои нотата да бъде изпратена на компетентните ведомства, уточняват от Външно.

Относно дали ще има втори танкер с нефт от САЩ, след като първият подрани, Петков бе категоричен: "На 23 юни ще дойде вторият танкер с гориво от САЩ".

Премиерът бе на посещение в Садово заедно с министъра на земеделието Иван Иванов. Двамата разговаряха със земеделци за унищожената от градушка реколта и начините за компенсиране на щетите. 

"Видях, че хора, които са се трудили много, цялата им реколта им е унищожена, но това, което се радвам да видя, че заедно,  държавата в партньорство с тях, ще можем да им възстановим средстватата максимално бързо, така че да засадят отново и да получат реколтата си тази година. Средствата, които ще изплатим, за пръв път ще са не само за тези, за които са унищожени на 100% от реколтата, но и тези, на които е частично. Другото, което сме направили, че ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец", съобщи министър-председателят Кирил Петков.

"Вече са получени 39 заявления, днес изтича срокът, говорим за 2400 дка, които ще бъдат компенсирани. Това, че и двамата сме тук, че аз като премиер и министърът на земеделието, означава, че наистина сме ангажирани", допълни Петков. 

"Днес има задедание на междуведомственанта група на министерство транспорта и на земеделието, за да изчистим тези неясноти, които са довели до инцидента. Управлението на полетите идва от друга инсититуция, до края на деня трябва да са изчистени тези детайли", обеща министър Иван Иванов.
Към момента 65% е застрахованата реколта, допълни министър Иванов.

"Безпрецедентен допълнителен бюджет, с две нови мерки, които са в размер на 300 милиона лева допълнителни средства. Това са плюс средствата дадени до момента, плюс ковид мярката", допълни Петков относно размера на средствата, с които ще бъдат компенсирани земеделците. 

"Земеделските стопани наистина да се чувстват, че държавата се грижи за тях. Другото нещо, което обещаваме е пълна прозрачност при изплащането на средствата. С други думи, от тук нататък не трябва да познават някой, за да ги получават. Държавата ще работи с един аршин към всички. Абсолютно всички земеделски стопани са равни пред държавата. Надявам се, че ще идваме в тези полета, не заради проблеми с градушки, а заради хубава реколта", допълни Петков.

Петков коментира дали има политически натиск над България за членството на Северна Македония в ЕС и разговора между президента Еманюел Макрон с президента Румен Радев в понеделник вечерта по темата.

"Не става дума от политически натиск. Това, което се опитваме да направим в момента дали българските желания и нужди на българите в Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Това ще го оставя на външно министерство, те правят тези преговори. Тук въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било",  категоричен е Петков по темата дали има дипломатически натиск върху страната ни за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Петков отрече да е участвал в разговора между Еманюел Макрон и Румен Радев.