От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза, посочи вицепремиерът
На ниво ЕС за пръв път има координация на общи покупки на газ, така има голям пазар, а не всяка страна да си сключва поотделно договори. Страните започнаха диверсификация на трасетата и енергийните доставки. Старата комунистическа инфраструктура, която ползваше газови доставки от север на юг към Гърция, сега се ползва наобратно. Ние сме ключова част от пъзела за решаването на газовите проблеми за Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на икономическия форум "Шумът на парите".

Текат разговори на общоевропейско ниво да се направи политика, която да погледне на предлагането и търсенето на храни, след което да тръгнем към външни пазари. Ако това се случи, това ще позволи в рамките на Европа да си оправим продоволствието и да дойде на сравнително добра цена и пренасочвайки експорта, да решим проблема, който сериозно се задава – над 3-4 пъти увеличение на цената на зърното в Северна Африка, представете си какъв бежански проблем ще се формира, алармира Василев.

Социалният министър предлага минималната заплата да е 50% от средната

Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма. От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Ако не се създаде правилната рамка, колкото и да се адаптира бизнесът, турбуленцията е голяма. Грешните политически решения би направило невъзможно това, посочи той.

Остават две много критични ситуации, през които да преминем на ниво ЕС, подчерта вицепремиерът.

Той също така прогнозира, че войната в Украйна вероятно ще продължи още 4-5 години.

"Бюджетът помага да се задържи инфлацията и дава повече средства на хората, за да посрещнат по-големите си разходи", заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, отговаряйки на въпрос дали предлаганата актуализация на бюджета ще се справи с инфлацията, цитиран от БГНЕС.

„Този бюджет прави няколко неща. Както виждате част от приходната част намалява данъци, което един път дава повече средства в джоба на работещите родители, втори път намалява крайната цена за потребителите на редица стоки, свързани с енергетиката. Така че от тази гледна точка бюджетът помага да се задържи инфлацията, от друга страна дава повече средства на хората, за да посрещнат по-високите си разходи“, обясни финансовият министър.

На въпрос дали очаква стагфлация, както прогнозира доклада на БАН за икономическото развитие на страната, Василев отговори: „Не. През първото тримесечие икономическият растеж беше 4.5%, очаквам и през това тримесечие също да е положителен, така че не очакваме стагфлация. Средно за годината сме заложили растеж от 2.9%