Правителството гласува на днешното си заседание актуализацията на Бюджет 2022.

"Увеличават се пенсиите с 60 лв. плюс 10% за всички. Така таванът на пенсиите става 2 хиляди лева. В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 на 467 лв. За последните 12 години преди това е била увеличена само със 100 лева", заяви премиерът Кирил Петков, представяйки най-важните акценти от проектозакона.

Има риск увеличените пенсии и нулевият ДДС за хляба да не влязат в сила от 1 юли, предупреди депутат

"Даваме възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 ст. на литър и от това ще бъде възможно да се възползва всеки българин, който има автомобил с българска регистрация. Няма да помагаме на такива, които преминават през страната", добави Петков.


Той допълни, че електрическата енергия и втечнения газ се освобождават от акциз. ДДС за парното пък пада с 9%, а ставката за хляба става нулева.

"Това също са много важни мерки, защото с повишаването на цената на газа правителството прави всичко възможно потребителите да бъдат компенсирани", обясни още премиерът. Той напомни, че в актуализацията е заложена и нулева ставка за хляба.

"Облекчаваме и данъчните плащания за младите работещи семейства, защото това не е просто помощ за всяко едно дете, а за младите семейства, които имат големи трудности се справят със семейните си бюджети в тази инфлация. Заедно тези мерки са безпрецедентни и са на стойност 2 млрд. лева. Хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1. С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда", заяви Кирил Петков.


Всеки пенсионер ще има минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли

След като бъде приет от правителството днес, актуализираната макрорамка отива в Народното събрание, където депутатите ще имат последната дума по приемането му.