Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето, срещу които има планирани допълнителни разходи, които са свързани с антикризисните мерки. Това каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета.

Бюджетният дефицит остава 4,1% и се запазва салдото.

Коалиционните експерти обсъждат актуализацията на бюджета (ВИДЕО)

Василев обясни, че до края на деня на 6 юни очакват допълнителни предложения, ако има, от коалиционните партньори, а след това актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде депозирана в Народното събрание.

„Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, каза още той.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

"Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дълга, който трябва да изплатим догодина по падежите да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, ако имаме по-добри условия на пазара. А догодина имаме плащане по падежи, по стари дългове около 2,5 - 3 млрд. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви", обясни Василев.

Той се съгласи с критиките на коалиционните партньори, че в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи.