Коалиционният съвет приет пакет от антикризисни мерки на заседание късно във вторник. Този пакет е безпрецедентен. Остойностяването му е около 2 млрд. лв. Тази инфлация не е бъгларска, тя е световна - и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем, посочи на брифинг премиерът Кирил Петков.

"Коалицията сме заедно, силни. Правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян от тези външни кризи", добави той.

Ето какво включва пакетът от антикризисни мерки:

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Тристранката подкрепи въвеждането на „европейска пенсия“

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Коалицията обсъжда антикризисен пакет за 2 млрд. лв.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв., гласи съобщението, разпространено от пресслужбата на кабинета.



В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан на всяко зареждане.

Решено: Отстъпка за гориво ще има за всички шофьори

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

„Продължаваме Промяната” предлага 14 мерки за справяне с кризата (ВИДЕО)

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др. Тази мярка ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Парите от кражбите отиват при хората, подчерта премиерът Кирил Петков на брифинг.

"В спор и в диалог, четирите партии заставаме пред обществото обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата - инфлация, цени и доходи. Излизаме пред вас с план за решение на тези въпроси". Това каза министърът на икономиката Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани, "а в този план има такива решения" и даде пример с нулевата ставка за ДДС за хляба. По думите й тази мярка ще достигне до всеки дом и до всяко семейство.

Сачева: Ясно е, че предсрочни парламентарни избори ще има (ВИДЕО)

Станислав Балабанов подчерта, че в момент на криза най-важни са хората - българските граждани, защото "те са нашият работодател". "За съжаление предишните управляващи ни оставиха много тежко наследство. В последните 12 години кражбите да били безогледни", каза той.

Част от мерките изискват законодателни промени, те ще бъдат включени като част от актуализацията на бюджета. Голяма част от мерките влизат в сила от 1 юли до края на годината, а друга част на мерките ще са в сила от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г., обясни министърът на финансите Асен Василев.

"За пореден път показваме, че това правителство има добра икономическа мисъл, справяме се с кризата, бъдете спокойни, българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно да преминем през тази криза. Всички, които се страхуват как и какво ще се случи, този пакет гарантира, че стандартът на живот на българите, ще бъде запазен", добави в заключение премиерът.