/ БТА
„Продължаваме Промяната” предлага пакет от мерки за справяне с кризата на обща стойност от 2 млрд. лева. Пакетът включва 14 мерки. Това каза на извънреден брифинг Андрей Гюров.

Тези 2 млрд. лева са осигурени от допълнително събрани средства в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка.

Мерките, които предлагат, са базирани на два основни принципа - да се подпомогнат най-уязвимите хора (пенсионерите и хората с ниски доходи), както и бизнеса, за да може да продължи да осигурява работни места за гражданите.

Антикризисни мерки: Държавата ще компенсира бизнеса през май и юни

Предложението на „Продължаваме Промяната” ще бъде изложено на утрешния коалиционен лидерски съвет.

Първото предложение е "сериозно увеличение на пенсиите". "Най-ниската пенсия да стане от 370 лв. на 450 лв. и пропроционално увеличение на останалите пенсии. Целта е увеличението да изпреварва натрупаната инфлация". По думите на Гюров в системата на пенсиите искат да осигурят справедливост като се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Това ще бъде стимул за всички граждани да се осигуряват на истински суми и всички трудещи се да допринасят за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, гласи предложението на ПП.

БТА

Желанието на ПП е от 1 октомври да се направи преизсчисление на пенсиите на базата на промяна на швейцарското правило. Те предлагат да се увеличават пенсиите с по-голямото увеличение на инфлацията или на осигурителният доход. Гюров смята, че най-важният резултат от това действие ще бъде да се изчистят всички неравенства между пенсиите на хората, които са се пенсионирали по-отдавна и тези, които се пенсионират в момента.

От "Продължаваме Промяната" предлагат да се увеличи данъчното облекчение за работещите родители - от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца. Допълнителна мярка е възможността тези средства да могат да се използват на тримесечна база.

Друго предложение е финансово компенсиране на крайните потребители на горива - до 50 литра горива на месец като се обсъжда отстъпката да бъде в размер на 25 ст. на литър.

Те предвиждат и намаляване на ДДС за парното, за да може всички, които ползват централно отопление да усетят разликата в сметката, която плащат.

От "Продължаваме Промяната" имат предложение и за малкия бизнес. Увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 000 лв., според тях това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което ще намали административната тежест за малкия бизнес в България. Освен това освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

Много от тези мерки са били обсъждани по време на експертните коалиционни съвети, посочи Гюров. Той каза още, че останалите мерки ще бъдат обявени, след като ги обявят на коалициония съвет, който ще бъде на 17 май.