"Разговорът с работодателите и профсъюзите беше много констуктивен и се обединихме около компенсации за май и юни - ток над 200 лв. за мегаватчас да бъде компенсиран от държавата". Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за тези месеци, каза на брифинг премиерът Кирил Петков.

"Договорихме се още, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата. Обсъдихме и успехите на правителството с договаряне на природен газ дългосрочно. Факт е, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка", допълни той.

По думите заедно с профсъюзите ще работят по законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

"Подът на компенсациите досега беше 185,59 лв. Сега се повишава на 200 лв.80% от ръста над 200 лв. без таван се изплаща директно като компенсация за бизнеса", уточни министърът на енергетиката Александър Николов.

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се обсъдиха схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Очаквайте подробности.