лева дюжет пари
лева дюжет пари / iStock/Getty Images
Синдикалните организации на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ) в 15 висши училища в България изпращат техни протестни писма, свързани с допълващата субсидия от 20 млн. лв. за издръжка на обучението и с настояването за незабавното й превеждане. Това съобщи пресцентърът на КНСБ.

С декларациите си синдикалните организации (в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Русенския университет "Ангел Кънчев", Стопанската академия "Д. А. Ценов", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет в София, НАТФИЗ, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, Университета за архитектура, строителство и геодезия, Университета за национално и световно стопанство, Университета за хранителни технологии в Пловдив, Химикотехнологичния и металургичен университет, и в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски") настояват с актуализацията на бюджета за 2022 г. да се предвидят нови 20 млн. лв. за допълваща субсидия за издръжката на обучението.

Протестните писма са изпратени до Народното събрание, до комисиите по бюджет и финанси, и по образование и наука, до Министерския съвет, до министерствата на финансите и на образованието и науката, Съвета на ректорите в България, до Европейската комисия и до европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, информират от КНСБ.