Не мисля, че трябва да коментираме прояви на емоционално състояние, каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов относно информацията, че трима министри на "Има такъв народ" (ИТН) са напуснали заседанието на Министерския съвет, на което се обсъжда актуализацията на бюджета.

Тъй че надяваме се днес, както е по график, да бъде внесен проектът за актуализация на бюджета и да започнем нормално и спокойно, професионално да обсъждаме в парламента, защото има изключително важни залози - доходите на хората, икономическото развитие на страната. Всичко това трябва да можем да го решим, колкото и да е трудно, коментира Христо Иванов. 

На фона на напрежението: Министрите приеха актуализацията на бюджета

Според него трябва да носят отговорност и са длъжни да осигурят на тази страна добро управление. Затова отправи призив - да се концентрират върху аргументите и търсенето на решения и по-малко емоции.

Иванов посочи, че според "Демократична България" има необходимост от наистина сериозен дебат за това как да се финансират предложените мерки и как да се  гарантира устойчивостта на това финансиране. Тоест, това, че ще можем да намерим пари еднократно за тази година да финансираме 60 лева като ковид добавка за пенсионерите да продължат под една друга форма да се плащат, но да сме сигурни, че ще имаме модел, по който и в следващите години да можем да финансираме този разход, допълни той.

Напрежение в кабинета: Министрите от „Има такъв народ“ напуснаха заседанието

За нас запазването на нивата на бюджетен дефицит, които са устойчиви и ще ни гарантират възможността да влезем в еврозоната, е много голям приоритет, заяви председателят на ПГ на "Демократична България".

На въпрос не трябва ли първо актуализацията на бюджета да се обсъди от коалиционните партньори и след това от Министерския съвет, Христо Иванов отговори, че проектът е бил обсъждан на няколко срещи, вероятно недостатъчно. Очевидно остават теми, които не са разрешени, но мястото на тези обсъждания е тук, в парламента, в рамките на процедурата, така че аз не мисля, че трябва да драматизираме тази страна от нещата, допълни той.
БТА