Шест месеца след идването на власт на кабинета „Петков” настъпиха мощни трусове в четворната коалиция. Лидерът на „Има такъв народ” изтегли депутатите си от управлението. Официалният повод – актуализацията на бюджета и парите на държавата. Реалната причина, според премиера Кирил Петков, е номинацията на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. От БСП и ДБ признаха, че са изненадани от решението на вече бившите си партньори, но заявиха, че ще продължат подкрепата си за коалицията, защото по думите им хората нямат нужда от избори точно в този момент. 

В днешния редовен парламентарен ден трудно беше събран кворум от 121 депутати за започване на заседанието, тъй като народните представители от ГЕРБ-СДС не са в пленарната зала, но не закъсняха политическите реакции за разразилата се вчера политическа буря. 

Митева: Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си

Според депутата от „Има такъв народ” Ива Митева предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент. По думите й трябва да се опита да се състави нов кабинет.

„Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, отбеляза тя пред NOVA.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”. „Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим”, обясни депутатът.

Според нея вероятно ИТН няма да подкрепи министрите, които Кирил Петков ще предложи на мястото на изтеглените от Слави Трифонов. „Ако не бъдат избрани, той трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката. Може пък да си намери гласове от другаде - ДПС, ГЕРБ или „Възраждане”, уточни депутатът. 

Митева е категорична, че от парламентарната група на ИТН няма да се отцепи нито един представител. „Нашата група е единна и работим заедно много добре. Не смятам, че от нас ще има предатели”, заяви тя.
 

„Разчитаме на 12 гласа на разума. Защото пред това правителство стоят доста важни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. За всички е ясно, че се намираме във времена на кризи и нямаме нужда от нова политическа криза, в която се намираше страната през цялата 2021 година”. Това заяви зам.-председателят на НС от ПП Мирослав Иванов.

Той беше категоричен, че ПП ще опитва да запази този кабинет, докато може. „Ще работим, ако трябва при правителство на малцинството и ще внасяме проектозакони, които са в интерес на обществото. Тогава ще си проличи ясно, които депутати служат именно на обществото, а не на свои или чужди интереси”.

Иванов коментира и евентуално предложение от лидера на ГЕРБ за подкрепа с необходимите 12 гласа: „Ние не правим тънки сделки. Тоест, ако някой каже „даваме ви 12 гласа срещу нещо” – ние няма да го направим. Ако те решат да подкрепят законопроектите, които внасяме – добре са дошли”.

На въпрос какво би станало, ако ПП не получи подкрепа за правителство на малцинството и дали ще се опитат да създадат ново в друга конфигурация, той подчерта, че подобна стратегия имат по-скоро от ИТН. "Те все по-често последните месеци комуникират с ДПС и ГЕРБ - то е очевидно и в залата, очевидно е и при гласуванията. Ако се стигне до падане на правителството и ново завъртане на рулетката - отново ще предложим за премиер Кирил Петков, защото смятаме, че той се справя добре на този пост", категоричен е той. 

По думите му действията на колегите му от ИТН от началото на работата правителството  показали напрежение и настойчивост нещата да се случват винаги по начина, по който те искат. "Това не е добър ход, когато си в коалиция", категоричен е Иванов. "Това тяхно поведение се засили през последните 6 месеца", допълни той. 
 

От „Демократична България” ще търсят начин конструктивно управлението да бъде укрепено. Това каза депутатът от ДБ Атанас Атанасов след излизането на ИТН от коалицията. 

„Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари”, отбеляза той.

„В тази тежка ситуация на война и на икономически предизвикателства е безотговорно да оставим държавата без управление”, е неговото мнение.

Дали Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, Атанасов каза: „Той има качества за тази позиция, доказал го е от годините”.

Според него трябва да бъде направено всичко необходимо да бъдат предотвратени избори.
 
 
Карадайъ: Очакваме оставките на министрите, следваща стъпка е оставка и на целия кабинет

„Очакваме оставките на тези министри, които заявиха, че ще подават, следващата стъпка е оставка на целия кабинет“, това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента по повод трусове в четворната коалиция. Лидерът на „Има такъв народ” вчера изтегли депутатите си от управлението.

Карадайъ посочи, че няма да подкрепят и нови министри в състава на този кабинет. 



ДПС винаги подхожда отговорно към всяка политическа криза и намира изход от всяка такава, това заяви зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид.

Запитан дали от партията биха подкрепили кабинет на малцинството в дадени решения на това правителство, той отговори: „Да подкрепяме кабинет на Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца? Вие шегувате ли се?”.

Запитан дали биха подкрепили друго правителство в рамките на настоящия парламент, Хамид заяви: „Всичко е възможно”.

„В разгара на COVID кризата ни убеждаваха, че как е по-добре да разджуркаме вирусите, обаче да правим избори до дупка, за да ги докараме тези недоразумения до властта. И сега не било окей да правим избори. Не, окей е! Окей е, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 години”, категоричен бе и Йордан Цонев от ДПС относно бъдещето на управлението на страната. 
 

"Видя се в последно време, че ИТН не играе в този отбор. Подхождаме винаги с кредит на доверие, правили сме всичко необходимо да намираме компромисите и да поддържаме диалога в коалицията. Доста от действията на ИТН са плод на сценарий", каза пред БНТ председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

По думите му в последните месеци ИТН саботират управлението със спиране на правосъдната реформа, повдигат теми, които не вълнуват българските граждани.

Гюров коментира, че ИТН са саботирали напредъка по закона за КПКОНПИ, а правна комисия не работи, тъй като депутатите не са присъствали на заседанията. "Замяната на този шеф на КПКОНПИ с министър Рашков би бил чудесен знак за обществото, тъй като по думите му комисията е единственият разследващ орган, който може да работи по времето на главния прокурор Иван Гешев. Имаме ясна програма какво трябва да се случи, имаме Закона за бюджета, за да могат средствата да стигнат до хората", каза Гюров. 

„В тази ситуация най-лошото е да се говори с квалификации или да търсим и да обиждаме конкретни личности. Няма да го направя. Едно е ясно обаче – вчера, по време на пресконференцията на ПП от страх, разчетете го и като кризисен PR, и като ситуация, в която те нямаха решение какво да правят, министър-председателят показа истинското си лице. То не беше по-различно от това на Бойко Борисов, който преди няколко парламента предлагаше по 10 депутати, за да осигури кворум в парламента”. Така Станислав Балабанов от ИТН коментира трусовете в коалицията.
 

"Надявам се на здрав разум, но в крайна сметка – никой не се плаши от избори. Ако трябва ще направим още едни и още едни след тях”, заяви Александър Симов от „БСП за България”, коментирайки възможността за предсрочен вот и допълни: „Точно сега България не се нуждае от избори, но в крайна сметка – каквото стане в парламента”.

Според него решението на ИТН да са единни и да дадат подкрепа с 12 депутати за мнозинство, той подчерта, че това е и въпрос на политически избор. „Има конкретни задачи, които трябва да свърши българският парламент. Ако трябва да се ходи на избори – ще стигнем и до избори”.

По отношение на актуализацията на бюджета – той беше категоричен, че социалните идеи, които партията му е предложила, ще бъдат гласувани. 
 

"Обявихме условия, при които партията ни би участвала в коалиция с настоящото управление. Ако не могат да бъдат изпълнени – отиваме на предсрочни избори.  Защото се оказва, че това което иска българското общество, не е това, което иска българското Народно събрание. Ние работим за нови избори от първия ден на мандата на това НС”. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Той коментира и предложението Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. "Нашата оценка за Бойко Рашков е изключително добра. Но никой не ни е питал за становище по този въпрос. Той е единственият министър в това правителство, който заслужава добра оценка и доверие. Но никой не ни е питал за това и ние имаме наш кандидат, който ще обявим съвсем скоро". 
 

ГЕРБ предвиждат политическа криза

От партия ГЕРБ заявиха, че след серия от кризи в страната ни вероятно ще настъпи и политическа. 

"От вчера наблюдаваме грубо погазване на елементарни етични норми на поведение между политици и това никак не е полезно за обществото ни като цяло", това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод трусовете в четворната коалиция вчера и заявките на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ще изтегли своите министри от кабинета и на премиера Кирил Петков, че е готов да управлява с правителство на малцинството. 

На мястото на премиера Кирил Петков от ГЕРБ биха поискали вот на доверие.

"Ние нямаме доверие на това правителство”, отговори Тома Биков на въпрос как биха гласували.

„Има два вота на доверие, които ще влязат през следващите дни. Единият е актуализацията на бюджета, другият са евентуалните персонални промени”, каза още Биков. Той беше категоричен, че няма да подкрепят бюджета.

Безпомощността на правителството я виждаме привнесена и в Народното събрание, заяви пред журналисти Даниел Митов от ГЕРБ в кулоарите.

„Това е парламент, който очевидно не може да взима никакви решения и не знам на какво може да разчита оттук нататък. Елементарно упражнение и избор, като определяне на председател на временната комисия, не можа да се случи. Подобен тип парламент няма как да свърши добре, ако не му се вдъхне някакъв живот“, посочи още Митов.

"Това правителство изчерпа своя кредит на доверие, но ние преди да говорим за правителство на малцинството, каквото предлага г-н Петков, му предлагаме първо да поиска вот на доверие в парламента. Това е правилната политическа стъпка в този момент", каза пред журналисти бившият социален министър Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) преди участието си в национална дискусия „Демографията няма цена“. Изказването й е по повод вчерашното изявление на лидера на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, че партията му ще се оттегли от управлението и ще изтегли министрите си от кабинета.

Тя отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са изключително загрижени за това, което се случва в страната. "Знаете в какви кризи се намираме и особено наслагването на политическа сила е изключително притеснително, особено в процедура на актуализация на бюджета", каза Сачева. По думите й от ГЕРБ-СДС трудно биха подкрепили актуализацията на бюджета, още повече в частта за социалните мерки за пенсии. "Ние нямаме макрорамката, нямаме тригодишната прогноза", изтъкна Сачева.

На въпрос дали от ГЕРБ-СДС се готвят за предсрочни избори, тя заяви, че от партията винаги са готови за избори. По думите й партията със сигурност ще участва в избори, в които възнамерява да победи този път.