/ БГНЕС
"Нямаме доверие на това правителство", посочиха още от партията
От партия ГЕРБ заявиха, че след серия от кризи в страната ни вероятно ще настъпи и политическа. 

"От вчера наблюдаваме грубо погазване на елементарни етични норми на поведение между политици и това никак не е полезно за обществото ни като цяло", това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод трусовете в четворната коалиция вчера и заявките на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ще изтегли своите министри от кабинета и на премиера Кирил Петков, че е готов да управлява с правителство на малцинството. 

"Мнозина от тях говориха за промяна, за различно политическо поведение, но демонстрациите, които се правят последните седмици и в пленарна зала и между частите на четворната коалиция, която вече е тройна, са език на омразата и взаимни обвинения", допълни Атанасова и заяви, че именно заради това от партията са разтревожени. 

На мястото на премиера Кирил Петков от ГЕРБ биха поискали вот на доверие.

"Ние нямаме доверие на това правителство”, отговори Тома Биков на въпрос как биха гласували.

„Има два вота на доверие, които ще влязат през следващите дни. Единият е актуализацията на бюджета, другият са евентуалните персонални промени”, каза още Биков. Той беше категоричен, че няма да подкрепят бюджета.

Работата на парламента, смята Биков, вече е блокирана. „Това правителство, с този мандат, с този персонален състав очевидно не може да продължи да работи”, отчете още депутатът.



Един от последните тестове дали има изобщо каквито и да е" жизнени сокове" в това Народно събрание може да бъде връщането в залата на темата за оказване на военна помощ за Украйна, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС. Поводът е, че депутатите, след три кръга номинации, не успяха да изберат председател на временната комисия за "Южен поток", "Балкански поток" и газовата връзка с Гърция.

"Това е парламент, който не може да взима никакви решения, и не знам на какво може да разчита оттук нататък", посочи депутатът.

"Елементарно упражнение като избор на председател на временна комисия не можа да се случи", обясни той. Според него подобен тип парламент няма как да свърши добре, ако не му се вдъхне някакъв живот.

"Връщането на темата за военната помощ за Украйна можело да бъде лакмус има ли живот 47-ото НС. Според Митов това може да направи някоя от партиите, които все още са част, по думите му, от някакъв управляващ формат, например,"Демократична България". Трябва да стане ясно дали тези, които в момента са в управляващия формат, имат сили да управляват", обясни той защо ГЕРБ не върнат отново темата в парламента.

"Ако по един или друг начин бъде отворена отново темата за Република Северна Македония, трябва да има убедителни доказателства, че Скопие е свършило каквато и да било работа по българските условия в договора за добросъседство", посочи още Даниел Митов. 

"Това правителство изчерпа своя кредит на доверие, но ние преди да говорим за правителство на малцинството, каквото предлага г-н Петков, му предлагаме първо да поиска вот на доверие в парламента. Това е правилната политическа стъпка в този момент", каза пред журналисти бившият социален министър Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) преди участието си в национална дискусия „Демографията няма цена“. Изказването й е по повод вчерашното изявление на лидера на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, че партията му ще се оттегли от управлението и ще изтегли министрите си от кабинета.

Тя отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са изключително загрижени за това, което се случва в страната. "Знаете в какви кризи се намираме и особено наслагването на политическа сила е изключително притеснително, особено в процедура на актуализация на бюджета", каза Сачева. По думите й от ГЕРБ-СДС трудно биха подкрепили актуализацията на бюджета, още повече в частта за социалните мерки за пенсии. "Ние нямаме макрорамката, нямаме тригодишната прогноза", изтъкна Сачева.

Тя отбеляза, че това, което се предвижда за тази година, се очаква да струва 1 млрд. и 300 млн. лева, за следващата - 3 млрд. и 700 млн. лева, за по-следващата - 4 млрд. и 200 млн. лева, но в законопроекта за актуализацията на бюджета няма един ред откъде ще дойдат тези приходи. По думите й тази година за пенсиите ще се плаща със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. "Всички бихме искали да видим българските пенсионери с по-високи пенсии, но това не може да става за сметка на заеми и фалита на държавата", каза още Сачева. 

На въпрос дали от ГЕРБ-СДС се готвят за предсрочни избори, тя заяви, че от партията винаги са готови за избори. По думите й партията със сигурност ще участва в избори, в които възнамерява да победи този път.