/ Булфото
Назначиха охрана на Областният управител на София-град Вяра Тодева.

Причината за охраната са получени заплахи лично към Тодева, при които ние сме длъжни да реагираме веднага, както и направихме, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по БНТ в отговор на въпрос каква е причината за назначената охрана.

Министърът потвърди, че МВР в частност Главна дирекция „Жандармерия“ охранява областния управител от 20:00 часа в петък миналата седмица. Днес комисията с председател главният секретар на МВР и тримата директори на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“, „Жандармерия“ и „Национална полиция“ потвърдиха решението и охраняват Вяра Тодева, обясни той.

Има назначена физическа и обектова охрана, уточни вътрешният министър. 

„Заплахите към г-жа Тодева са множество, които се получиха в рамките на няколко дни“, каза още Калин Стоянов и допълни, че охраната ще продължи докато отпадне необходимостта. 

Областният управител на София-град Вяра Тодева не коментира дали е получавала заплахи. 

Припомняме, че по искане на политическа партия "Възраждане" Административният съд в София-град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумента „Паметник на Съветската армия“ в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Вяра Тодева каза, че областната администрация ще обжалва разпореждането на съда, за което тя има тридневен срок.

След като махнаха и последната фигура: Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия

Като мотиви Административният съд посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става известно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана, и каква – за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

Процесът по демонтаж започна на 12 декември. След демонтажа се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. След реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Вчера областният управител на София каза, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 хил. лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави тя.
Биляна Иванова, София Господинова/БТА