/ БГНЕС
По искане на партиите "Възраждане" и "Изправи се.бг" Административният съд в София-град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент Паметник на Съветската армия, извършващи се в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, се казва на сайта на съда.

Като мотиви Административният съд посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става известно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана, и каква – за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост, не установяват и че е налице акт на управление на такава.

паметник съветска армия демонтаж софия
БГНЕС

паметник съветска армия демонтаж софия
БГНЕС

Демонтираха жената, детето и главата на руския войник от Паметника на Съветската армия 

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на град София в тридневен срок от издаването му.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Съдът отхвърли искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия“ за конституирането му като заинтересована страна по делото, се посочва още на сайта.

По искане на сдружение „Изправи се.БГ“ Административният съд в столицата разпореди да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от областната администрация на София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия.

паметник премахване последна фигура софия
БТА


паметник армия софия демонтаж
БТА

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия" не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс.

Дейностите по реставрацията на Паметника на Съветската армия не подлежат на съгласуване с Министерството на културата, посочиха от областната администрация вчера.

Процесът по демонтаж започна на 12 декември. Областния управител на София-град Вяра Тодева обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.
БТА