/ БТА
Демонтираха жената с детето от Паметника на Съветската армия в София.

майка дете паметник съветска армия софия демонтаж
БТА

майка дете паметник съветска армия софия демонтаж
БТА

По-рано днес демонтираха главата на руския войник.  Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава.

глава руски войник паметник на съветската армия софия демонтаж
Булфото

Междувременно напрежението заради демонтирането на Паметника продължава да нараства. Депутати от БСП нахлуха в областната управа на София и поискаха среща с Вяра Тодева, за да им предостави обещаните документи за демонтажа на монумента. Охраната звънна на полицията. 

глава руски войник паметник на съветската армия софия демонтаж
Булфото

глава руски войник паметник на съветската армия софия демонтаж
Булфото

Преди два дни работниците отделиха вдигната нагоре ръка на войника, която държи автомат.

Днес в парламента от "БСП за България" поискаха председателят на Народното събрание Желязков да припознае искането им за изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на паметника.

Припомняме, че процесът по демонтаж започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешната работа обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави тя.
Булфото, Константин Костов/БТА