Напрежение възникна във вторник при опита за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. До него се стигна, след като в ранните часове на деня изразеното преди месеци намерение на областната управа премина към действия, а пред монумента се появи кран. Събраха се защитници на монумента, сред тях - и депутати от БСП ,и „Възраждане”. При опит на заместник-председателя на БСП Георги Свиленски да пробие огражденията, се стигна до нараняване на ръката му. В момента в района има засилено полицейско присъствие. Има и КПП-та, а работата по демонтажа е започнала много рано тази сутрин, посочва NOVA.

70-годишният монумент най-вероятно ще бъде премахнат на части от центъра на София. Все още не е ясно къде точно ще отиде той.

„Отговорът на всички въпроси по темата е 69. Преди точно 69 години паметникът е монтиран в центъра на столицата и 69 години стигат. В крайна сметка този въпрос трябва да се реши. Премахнатата ръка е първата стъпка в тази насока. Символиката я има и беше крайно време софийското небе да бъде освободено от тази заплаха на автомата „Шпагин”, надвиснала над него. Така вероятно Паметникът на Съветската армия вече не е най-високият паметник на Съветската армия в Европа. Подрязан е с толкова, че Будапеща ни води със съвсем малко”. Това заяви писателят Александър Шпатов, който е част от инициативния комитет за премахване на паметника.

Журналистът и главен редактор на klinklin.bg Калоян Константинов заяви: „Комунистическият режим отдавна е обявен за престъпен. Представете си в Германия или Франция да има паметник на Нацистка Германия, най-високия в Париж например, по-висок дори от Айфеловата кула или Бранденбургската врата. И хората да се бият дали да го махнат. Абсурдно е.”

Той изрази надежда още подобни монументи да последват съдбата на този в българската столица. „Това трябва да стане, но не значи да ги претопим, а да ги използваме за образователна цел. Да бъдат преместени, а да бъдат осмислени. Проблемът не е паметникът, а това, че ние не сме осмислили влиянието на комунизма над България и на една насилническа и окупаторска армия”, посочи още Константинов.

Шпатов пък добави, че тъй като няма място за ПСА в Музея на социалистическото изкуство, едно подходящо ново място за него е паркът в близост до летището.

Междувременно стана ясно, че 260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника, това заяви пред БНТ областния управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрация и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. Оттам казаха, че този паметник не е културна ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.
nova.bg