"От 70 години паметникът не е ремонтиран. Възложихме обследване, което показа, че е опасен и има сериозни пукнатини", обясни областният управител на София Вяра Тодева
Властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската Армия, това се посочва в позиция на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова. По-рано през деня започна демонтаж на фигури от паметника на Съветската армия в центъра на столицата. 

„Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит“, допълва Захарова.

По думите й варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. „Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята“, допълва се в позицията.


От руската страна смятат разрушаването на „паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения“.

„България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, допълва още в позицията на Русия Мария Захарова.