Свиленски твърди, че зам.-областният управител се е хвърлил върху оградата, която се стоварила върху него

Критики от депутата от „БСП за България” Георги Свиленски към премиера Николай Денков. Двамата проведоха среща в Министерския съвет, след като по-рано през деня народният представител пострада при конфликт около Паметника на Съветската армия, предаде NOVA

„Премиерът не знаеше, че днес се събаря Паметникът на Съветската армия. Не знаеше, че не са дадени никакви документи и тепърва ще търси областния
управител на София, за да го информира”, поясни Свиленски.

Според депутата от БСП министър-председателят не е знаел, че около монумента има 350 жандармеристи и че изпратеният на мястото кран бил незаконен.

„Единственото, което каза – ами да, ако трябва, ще се изреже, както коня пред старата сграда на Народното събрание”, добави той.

На срещата от БСП са поискали да бъдат прекратени всякакви действия във връзка с паметника, докато не бъдат получени документи.

Малко ппо-рано Свиленски коментира, че порезната рана на ръката му е малкият проблем. Големият проблем е, че този кран, който е закаран там да демонтира паметника, е незаконен, няма абсолютно никакви сертификати и регистрации в Държавната агенция по метрология и технически надзор, каза той и добави, че кранът утре ще бъде сменен. Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести. Т.е. това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и ще бъде пратен в Музея на социалистическото изкуство, от днес има друга позивна - до петък им е даден срок да бъде нарязан и да бъде разрушен, коментира Свиленски и добави, че няма да приемат това. Той каза, че са поискали документи, но такива за демонтажа не са им
били представени, а работниците са без каски. 

Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия

„Сезирали сме градския съд, административния съд, прокуратурата за тези самоуправства и сега отиваме на среща при министър-председателя, от който ще искаме незабавно да извика при него областния управител и да спрат всякакви безумия, които се извършват в центъра на София“, каза Свиленски. Той уточни, че на първо време ще искат премиерът да спре процедурата по демонтажа, а след като се изяснят съдебно всички неща - да я прекрати.

Съжалявам, че нямаше медии там, за да видят наистина какво се случи, тъй като сега чувам изявление от областната управа, че съм се самонаранил, т.е. аз сам съм се блъскал в оградата да се самонараня, но има свидетели, заяви Георги Свиленски. Той посочи, че случката е станала пред поне петима народни представители, двама от тях от „Възраждане“, и поне пред трима комисари от охранителна полиция.

Този човек се е засилил три метра, за да се блъсне в тази ограда, да ме удари мен, тъй като аз бях между двете пана, коментира Свиленски. Пуснал съм жалба в полицията срещу този човек, извадил съм си медицинско и той ще си понесе отговорността по съдебен ред, заяви той. Най-доброто, което според мен може да понесе, е нефинансова такава, а обществено полезен труд да почисти след като приключат ремонтните работи, добави Свиленски.

Свиленски
БТА


Припомняме, че тази сутрин започна демонтаж на фигури от паметника на Съветската армия. Около монумента има кранове, полиция и коли на жандармерията. Областният управител на София - град Вяра Тодева обясни, че от 70 години паметникът не е ремонтиран. Възложено е обследване, което показа, че той е опасен и има сериозни пукнатини във фигурите.

Предвидено е демонтажът да бъде извършен в рамките на 59 дни, но областният управител на София - град очаква да приключи и по-рано.
Теодора Цанева/БТА