/ БТА
Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи кметът на "Средец" Трайчо Трайков.

паметник съветска армия софия ограда
БТА

паметник съветска армия софия ограда
БТА

Оградата, за която от областната управа на София съобщиха по-рано, вече е поставена около монумента.

паметник съветска армия софия ограда
БТА

В Плана за безопасност и здраве, който колегите са започнали да изпълняват, има няколко етапа, един от които е "поставяне на ограда по нов контур", за да се осигури влизането на кранове и камиони. По думите на районния кмет тези действия са в изпълнение на Плана за безопасност и здраве, който бе приет през август тази година и бе одобрен от районния кмет.

Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия, става ясно по-рано от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента, предаде БНТ.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Междувременно лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова заяви, че ще обжалват заповедта за демонтиране на паметника на Съветската армия в съда. Тя поясни, че предишната заповед, дала основание за ограждането на паметника, е била публикувана 6 месеца по-късно, което не е позволило ефективното ѝ обжалване.
БНТ, Николета Василева, София Господинова/БТА