Така Румен Радев коментира демонтирането на Паметника на Съветската армия
Обикновено, който няма решение за настоящето и визия за бъдещето, воюва с миналото. В момента е в ход агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта. Това каза президентът Румен Радев за демонтирането на Паметника на Съветската армия. 

Причината по думите му е, че разрушаването на един паметник води до отрицанието на друг. "Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но и изостря силно общественото противопоставяне. Текат разрушителни процеси, които насаждат разделение и нетърпимост в обществото", допълни президентът.

Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

"Тези, които посегнаха на символите на държавността - Националния празник, българския флаг и тези, които се готвят да похитят и Конституцията, днес режат нашата история парче по парче. Зрее дълбоко обществено възмущение, което неизбежно ще има политически последици", категоричен бе Радев.

"Нека никой не си прави илюзията, че българите няма да гледат безучастно посегателствата срещу нашата история, което е реално посегателство срещу нашето бъдеще като народ", каза още той.

Ще взема отношение по Закона за държавния бюджет, когато пристигне в президентската институция - така Румен Радев отговори на въпрос дали ще наложи вето на Бюджет 2024 г.