/ iStock/Getty Images
По разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия.

Община Ловеч намалява поетапно уличното осветление заради цените на тока

Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и съпоставката им за същия период на предходната година. Следва да бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия.

За общините, в които инспекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия. На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно се установят причинени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на АДФИ.

Режим на уличното осветление въвеждат в Община Берковица

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вицепремиерът Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през м. февруари 2022 г. сдружението да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и същия период на предходната година. В писмото се обръща внимание, че при анализа на информацията, данните за размера на отчетните разходи за издръжка и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните отчети за изпълнение на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния период.