улични лампи
улични лампи / iStock/Getty Images
Община Ловеч от днес /2 февруари/ започва поетапно редуциране на уличното осветление по главните улици и в централната градска част. Това се налага поради поскъпването на електроенергията, съобщават от общинската администрация.

Режимът ще засегне и специалното нощно осветление на покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски. Тези осветителни тела ще бъдат сред първите загасени.
По булевардите и централната градска част ще се оставят лампи на шахматен принцип, през един стълб. Дейностите по изключване ще започнат от булевардите "България", "Мизия", "Освобождение", улиците "Цачо Шишков", "Търговска" "Васил Левски", "Осъмска", "Крайречна" и др.

Няма да се прави промяна по улиците с енергоспестяващо LED осветление, както и да се спира осветяването на кръстовища и пешеходни пътеки. Без промяна остава осветеността по кварталите и алеята "Баш бунар". Режим на осветлението няма да се въвежда в останалите населени места в общината.

Очакваната икономия е в рамките на 12 процента, допълват от администрацията.

По думите на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова мерките се налагат, за да се намали негативното финансово отражение от високите цени. Това положение ще продължи, докато се овладее кризата с цената на електричеството, докато станат ясни колко са компенсациите за общините и докато не бъде приет общинският бюджет за новата година, е посочила Маринова.

Анализът на администрацията показва поскъпване на цената за осветление с 2,1 пъти. Ако за декември 2020 г. е платено 26 487 лева, то за декември 2021 г. сметката е 55 421 лева.