/ iStock
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася искане за свикване на извънредно заседание на енергийната комисия, съобщи депутатът Славена Точева. Групата продължава да настоява държавата да компенсира 100 процента увеличението на сметките за ток на всички обществени организации, които не могат да увеличават цените и изпълняват обществена услуга. Предложението важи за общини, ВиК дружества, молитвени домове, училища, детски градини, болници и други, уточни народният представител от коалицията Красен Кралев.

Високи сметки: Още общини и манастири преминават на режим на тока

ГЕРБ-СДС предлага министрите на енергетиката и финансите да изготвят компесаторен механизъм за компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР, и средномесечната цена на пазар "ден напред". В предложението е записано, че механизмът трябва да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари.

Според депутатите, ако това не се направи, следващият проблем за общините е, че могат да останат без вода, защото ВиК дружествата също не могат да плащат високите сметки.

Народните представители изнесоха данни за различни общини и общински дружества в региона, като при всички увеличението на сметките за електро- и топлоенергия е между 3 и 5 пъти.

ГЕРБ: Правителството да плати тока на общини, училища, болници и градския транспорт

Сред проблемите, които бяха откроени, е и все още липсата на държавен бюджет, което, според народния представител Бранимир Балачев, означава липса на бюджет и на общините, което не позволява възможност за планиране. Той допълни, че ако бюджетът на държавата бъде приет до края на март, то общините ще имат свой едва през юни.
БТА