Още общини и манастири у нас с мерки срещу високата цена на тока. 

След рекордната сметка за ток на Рилския манастир, такава получи и Бачковският манастир, посочва NOVA.

В манастира, който е вторият по големина у нас, има монтирани над 50 осветителни тела. Но след последната сметка за ток, която е в размер на над 30 500 лева, освен осветлението спира и отоплението с цел икономии. Като обект от национално значение нощно време той трябва да е осветен. В светата обител има 8 монаси и работят 25 служители.  

Режим на топлото в Рилския манастир заради високите сметки за тока (ВИДЕО)

Целият манастир се отоплява изцяло на ток. Последната сметка е три пъти по-висока. Това принуди светата обител да въведе режим. Отоплението и осветлението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат. В канцелариите отполението работи на половина, а в  основната църква климатиците се пускат за няколко часа сутрин и вечер.

“Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма как да посрещнем тези големи сметки за ток. Тук трябва да се намеси държавата и нейната помощ в момента е много важна за манастира”, каза секретарят на манастира Васил Апостолов.

Икономии се правят и в кухнята на светата обител.

"Готвим на газова печка с цел икономии. Бойлерът се включва по един-два часа на ден, колкото да има вода за миене на чиниите”, разказва готвачката Даниела Янева.

В манастира са убедени, че ако токът стане битов, сметките ще паднат наполовина.

ГЕРБ: Има риск храмовете да затворят заради тока, сметката на Рилския манастир е над 25 000 лв.

Козлодуй, който произвежда тока на България, също премина на режим на уличното осветление. Това изкара на протест със светлоотразителни жилетки и фенери жителите му.

“Живеейки в атомната столица е недопустимо да сме без електричество, това е смешно и абсурдно”, категорична е Ивалина Иванова.

За миналата година сметката за уличното осветление е била 17 000 лева. Сега е 70 000.

Омбудсманът: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток

Проблем има и в София. 50% по-висока сметка за ток са получили и в район „Изгрев“. Като за начало се обмисля спиране на осветлението в подлезите. А след тях ще се ограничи потреблението на топло и електроенергия в общинските сгради, в това число училища и детски градини, каза районният кмет д-р Делян Георгиев.

За да пестят – в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. Според енергийни експерти правителството трябва да напише молба до Европейската комисия с искане да се разреши регулираният пазар.

До момента няма европейска страна с подобно искане, а шансът за одобрение не е голям, смята енергийният експерт Иван Хиновски.