Един от елитните столични квартали - „Изгрев” е отчел с 50% по-висока сметка за ток за месец декември спрямо същия период на миналата година. Тъй като цената става непосилна за местната администрация, оттам обмислят поетапно спиране на уличното осветление, съобщи NOVA.

„Ситуацията започва да става доста притеснителна. Увеличението за небитови потребители с над 50% ще затрудни районните и общински администрации като цяло”, заяви д-р Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев”. Той смята, че Столичната община трябва да започне да взима мерки.

Фандъкова: Метрото и електротранспортът не могат да платят сметките си за ток

„София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район „Изгрев” плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на „Изток”, „Изгрев” и „Дианабад” ще останат в един момент с тъмни подлези”, коментира Георгиев.

Той очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община да започне ограничаването на разходите за топлоенергия, електроенергия и вода.

Уличното осветление в Пловдив вече работи с 30 минути по-малко

„След подлезите ще трябва да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и в училищата и детските градини”, заяви Георгиев.

По думите му ако през миналата година само за подлезите е плащано около 60 000 лева, то сега сметката е двойна.
NOVA