/ iStock/Getty Images
Уличното осветление в Пловдив вече работи от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта, т.е. с 30 минути по-кратко, съобщиха от ОП "Организация и контрол на транспорта".

Една трета от 30-те хиляди осветителни тела по улиците и обществените пространства са с подменени енергоспестяващи лампи. Благодарение на тях месечното потребление е по-ниско. Въпреки това сметката на община Пловдив в сравнение със същия период миналата година е увеличена заради по-високата цена на тока, посочи заместник-кметът Тодор Чонов. По думите му в момента върви и подмяната на уличното осветление с ново в районите "Южен" и "Централен" по спечелен проект по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на стойност 1,127 милиона лева.

Подменени ще бъдат 1913 бр. осветителни тела със съвременни LED такива и ще се изгради система за автоматизирано управление и контрол. По този начин Община Пловдив ще намали емисиите на CO2, енергийното потребление, като едновременно с това ще подобри осветеността на публичните пространства. Предстои поетапното внедряване на LED осветление в целия град. Приоритетно се работи по възловите булеварди, за да се реализира най-голяма икономия от електроенергия. По-добрата осветеност, особено на пешеходните пътеки, води и до подобряване на пътната обстановка и намаляване на пътнотранспортните произшествия, уточни още Тодор Чонов.

ОП "Организация и контрол на транспорта" завърши поставянето на LED осветление по бул. "Александър Стамболийски", както и по ул. "Велико Търново" до народната библиотека "Иван Вазов", в отсечката от ул. "Авксентий Велешки" до Военния клуб. Приключва обновяването на осветлението и по "Пещерско шосе" към входа на града, по булевардите "Копривщица", "Васил Левски", "Съединение" и "България". LED осветление е монтирано и като част от проектите на реализираните през последните години реконструкции на булевардите "Коматевско шосе", "Шести септември", "Северен", "Васил Априлов", "Руски" и др.

В момента се обсъжда и спиране на художественото осветление на някои от обществените сгради в града.
 
БТА