Исперихско село светва с LED осветление, след него и останалите 23 населени места в общината
Исперихско село светва с LED осветление, след него и останалите 23 населени места в общината / Областна администрация-Разград
Община Казанлък ще кандидатства с проект за модерно улично осветление. Проектното предложение е по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Екипът на кмета Галина Стоянова възнамерява да кандидатства за максималната обща стойност на бюджета в размер на 1 173 498 лева с ДДС, 100% безвъзмездна финансова помощ.
 
В проектното предложение е предвидена смяна на осветителните тела в града и в няколко населени места на територията на общината, модернизация на системата за управление на уличното осветление в тях и монтаж на енергоспестяващи осветителни тела, захранвани от възобновяеми източници на енергия.
 
През януари беше актуализирано изготвеното преди три години обследване за енергийна ефективност за реконструкция и модернизация на уличното осветление. Съгласно изискванията за кандидатстване, то ще бъде входирано за преглед и становище от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. По процедурата за финансиране са допустими само проекти, които са получили от Становище за съответствие с вписано одобрение на Доклада от обследването за енергийна ефективност. На база на одобрения доклад от обследването ще бъде изготвен работен проект, който да бъде подаден на етапа на кандидатстване.
 
Продължителността на изпълнение на всеки проект е до 18 месеца, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 март.