Високите сметки удариха и Рилския манастир. Там е въведен режим на отоплението, заради високите цени на тока и нафтата. За декември игуменът получил фактура за ток за 28 000 лева. Последната сметка за ток на манастира е за декември. И е три пъти по-висока, отколкото същия месец предишната година, посочва NOVA.

"Като някои стари скъперници, гасим осветлението навсякъде, където смятаме, че е излишно да свети. Обектът е със специален режим, охрана и трябва да е осветен, разбира се. Освен, че се отопляваме с нафта, на много места поради липса на инсталация, това става със електрически радиатори, както е пожарната охрана, СОТ-а, охраната на Светата обител. Много техника имаме, която работи", споделя дядо Евлогий, игумен на Рилски манастир.

ГЕРБ: Има риск храмовете да затворят заради тока, сметката на Рилския манастир е над 25 000 лв.

За да не харчат много ток, осмината монаси и близо 80-те служители, включват парното все по-рядко. "По 2 часа работи, след това няколко часа почива... ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време", заяви игуменът.

Казват, че пестят от всичко. "Затруднено ни е функционирането, като цяло. Някои основни средства, които се предвиждат за купуване, като перални машини, техника за канцелариите. Въздържаме се, поддържаме ги колкото можем чрез техници", твърди дядо Евлогий. 

Оказа се, че в манастира се притесняват и от повишаването на минималната работна заплата. "Ние не сме производствено предприятие, за да увеличим производството и печалбата, за да може да покриваме тези увеличения на заплатите".

Туристи в манастира в последните седмици няма – и заради пандемията, и заради студеното време.