/ DarikNews.bg, Гергана Николова
"Близо 100 хиляди лева разлика в сметките за улично осветление отчита Общината в Кюстендил", съобщи кметът Петър Паунов.

Омбудсманът: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток

"Сметката за декември 2020 година е била малко над 30 хиляди лева, а за декември 2021 година тя е над 122 хиляди лева", каза пред медии кметът на Кюстендил.

Паунов посочи, че въведеното максималното ограничаване на потреблението не е достатъчно, за да може Общината да покрие сметките си и допълни, че ако не бъдат получени компенсациите от държавата с януарските сметки, общината ще е принудена да премине на различни рестрикции.

"Не искам да се стига до спиране на уличното осветление. Вложили сме и много инвестиции във видеонаблюдение, не искаме да стимулираме битовата престъпност", коментира кметът на Кюстендил.

Той посочи, че ръстът на цените за електричество и за газ, увеличил се с над 300 процента за декември, поставя на изпитание и училища, детски градини, социални услуги.

Паунов отбеляза, че расте и притеснението му за бизнеса в района, тъй като над 30 процента от представителите на ресторантьорския и хотелиерският бизнес е затворил, с надеждите да може да отвори отново през март.

В Община Долна Митрополия въвеждат режим на тока за уличното осветление

Той отбеляза, че се е получила и странна аномалия за хората, взели различни надбавки. "С лев или два, доходът им вече надвишава този, които е допустим за получаване на помощ за социална трапезария и те не могат да се възрползват от тази услуга", каза Паунов.

Той посочи, че ако компенсациите от държавата бъдат получени със следващите сметки, положението ще бъде овладяно, но това е за сметка на бъдещи инвестиции и оборудване.

Паунов допълни, че Общината очаква постъпления от Фондовете за справедлив преход и за възстановяване и развитие, за да може да инвестира във фотоволтаици, в улично осветление, саниране на сгради, за да могат да бъдат намалени и разходите, и вредните емисии.

Община Кюстендил има готов проект за въвеждане на ново LED осветление, включително и за селата в общината. В момента се прави анализ и на всички плоски покривни площи, за да се търси финансиране за фотоволтаични инсталации за местно потребление.
БТА