ГЕРБ настоява държавата да покрие разходите за електричество на общини, училища, ясли, старчески домове, градски транспорт и всички общински предприятия.

Това обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. По думите му следобед от партията ще внесат и проект за решение в Народното събрание.

Режим на топлото в Рилския манастир заради високите сметки за тока (ВИДЕО)

"Все повече населени места гасят осветлението, градският транспорт изнемогва и разрежда графиците си, болниците са с пъти нараснали сметки. Така са и културните институции, църкви и обредни храмове, училища. Всички те са пред затваряне, защото не могат да си позволят да си платят тока", аргументираха се от опозицията.

"Да намерят пари и да покрият на 100% увеличението на електричеството на тези уязвими институции, както намериха пари за ЕРП-тата. За тях държавата отдели пари от бюджета да плати 100% от разликата на увеличените цени на частните ЕРП-та. Това стана още миналата година. Сега по същия модел да платят увеличението на общини, болници, обществен транспорт, болници и тн.", призова народният представител. 

Заради скъпия ток: Обмислят режим на уличното осветление в столичния кв. „Изгрев”

Добрев призна, че това ще бъде разход за държавата в размер на стотици милиони, но обясни, че държавата не трябва да помага на едни, за сметка на други." В 50 общини вече спряха тока. Настояваме парламента да вземе решение за компенсация", заяви още Добрев.

ГЕРБ посочиха също така, че "Продължаваме промяната" и ИТН са внесли две предложения за вакантните два поста в КЕВР. Тези двама души ще имат пълен контрол върху дейността на КЕВР след намаляването на състава. Трима от петте членове ще взимат решение за тока, двама от които ще са единствените кандидати сега", обясни Делян Добрев, който е и бивш министър на енергетиката.