Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева продължава да счита, че при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева "леко са преминати границите", но по думите й e похвално, че се показва, че органът за борба с корупцията работи. Това каза заместник министър-председателят пред NOVA.
 
Цацаров отговори на думи на Захариева за ареста на Иванчева

Позиция, че при ареста на Иванчева във вторник са "прехвърлени граници" Захариева изрази в сряда и това породи остри критики от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Иванчева беше задържана във вторник и остана с белезници пред Спортната палата в продължение на часове, което предизвика възмущение във Фейсбук. Иванчева е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери, след като в колата, в която е пътувала, при акция на прокуратурата и новия орган за борба с корупцията бяха намерени хиляди евро в белязани банкноти. От прокуратурата обясниха, че се наложило Иванчева да стои с белезници на публично място дълго време заради текстове в Наказателно-процесуалния кодекс.
 
17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Ако ме питате дали се страхувам - не, не се страхувам е да изразявам позицията си. Ако ме питате дали имам намерение да водя войни – не, аз съм миролюбив човек и смятам, че трябва да се изчистват противоречията. Ако ме питате дали считам, че леко са преминали границите – да, продължавам да считам това . Моето изказване беше в отговор на въпрос на журналист. Уважавам работата на колегите, които са работили за разследване и разкриване на това престъпление, което, разбира се, ще се докаже в съда“, коментира Захариева.

Марковски за ареста на кмета на „Младост“: Нямат право да я държат така на улицата

Тя посочи, че вече година Министерството на правосъдието работи по анализа на прокуратурата за облекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс в областта на начина за събиране на доказателства. „Да, Иванчева е трябвало да стои там, защото е трябвало да присъства на обиска. Това, което наистина и е интересно в този дебат, е, че нещата не са черно-бели. Хора, които твърдят, че едва ли не затова, че е стояла четири часа, тя е невинна – това е пълен абсурд. Както обясниха от прокуратурата и КОНПИ, такава акция се прави дълго време. Тази община определено не вървеше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община го е обявявала за "слагане на трупчета“, каза още вицепремиерът и обясни, че нещата не бива да се поляризират.


След зрелищен арест и часове разпити изведоха кмета на „Младост“ с полиция - ето какво каза


Захариева каза, че не се виждала, с Цацаров но се чували, като последният път бил по случая с Желяз Андреев. "За случая с кмета на „Младост“ не сме говорили, но като се върне ще се радвам да се видим. Това, че се разследват престъпления за корупция е много похвално, това че се правят такива акции и се показва, че органът работи също. Дълго време е следено, много хора са работили – поздравявам ги. Но не бива да приемаме всичко като лична нападка, напротив, това е начин да ставаме по-добри", каза вицепремиерът. Тя е категорична, че не е искала да напада никого, а изразила позиция в отговор на въпрос.

Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“

"Това е моя позиция, но може би има различни оценки от кабинета", каза Захариева и допълни, че по темата не е говорено на заседанието на кабинета. Тя призова за обсъждане какво да се направи в НПК, за да се подобри  процесът. Трябва да използваме всички механизми в борбата с корупцията по високите етажи на властта“, каза още Захариева.
nova.bg