/ БГНЕС
Разкриха подробности около разследването за кмета на Младост
97018
Разкриха подробности около разследването за кмета на Младост
  • Разкриха подробности около разследването за кмета на Младост
В кабинета на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева са открити стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които са били използвани за изнудване. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
 
Гешев даде подробности по разследването и как е хваната Иванчева с подкуп. Разследването е започнало още през декември. Подавани са множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в Община Младост. Дълго време обаче прокуратурата не е имала доказателства.

Говорителят на община „Младост“: Няма фирма и няма подкуп, това е инсценировка срещу кмета
 
Човекът, който има най-голяма заслуга за задържането на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова вчера, е строителен предприемач, извършващ дейност на територията на "Младост". Той е живял дълго време в чужбина, след което се прибрал в България и при опита си да извърши определени строежи в района, бил изнудван в продължение на месеци със сериозна сума. След договорки тя била определена в размер от 500 000 евро. Той се свързал с новия антикорупционен орган, откъдето е започнало и разследването. Първата вноска, която е трябвало да внесе, е била в размер от 70 000 евро, като той е набавил сумата с идеята да подпомогне разследването.

След зрелищен арест и часове разпити изведоха кмета на „Младост“ с полиция - ето какво каза

прокуратура Иванчева
БГНЕС


В началото на деня вчера е била уговорена среша, която се е отлагала със седмици за предаването на първоначалната вноска. Човекът се е срещнал с бивш кмет на район "Младост", който Иван Гешев определи като посредник. Сумата е била предадена. 14 000 евро от общата сума са отишли именно за този т. нар. посредник. След това е започнало преследване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
 
Според Гешев не се е целяла показност, но по думите му той не определя маршрута, по който обвиняемите са избрали да минат.

Марковски за ареста на кмета на „Младост“: Нямат право да я държат така на улицата

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКАЗНИЯ АРЕСТ

В автомобила на Иванчева вчера са намерени 56 000 евро, които са били маркирани. Това е била причината тя да е с белезници през цялото време, тъй като не е трябвало да се докосва до нищо, за да може да се вземат проби от ръцете й по-късно. Такива са били са взети около 17 ч. в присъствието на адвокат. Според Гешев правата на Иванчева не са били нарушени, просто процесът е бил тромав.
 
Той каза още, че схемата е следната - Иванчева се е свързвала с определени предприемачи, които са искали да извършват строителна дейност в район "Младост". Започвала е да бави преписки и впоследствие да ги изнудва с определени суми пари. В случая е замесена и фирма, която в момента се разследва.

Бивш зам.-кмет на „Младост“: Иванчева слагаше изрядни проекти „на трупчета“
 
Привлечени като обвиняеми са Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова, както и бивш кмет на района.